قوانین ورزش در فصل زمستان

چرا زمستان مناسب ترین فصل از نظر طب سنتی برای ورزش کردن است؟

چون اولاً بدن به گرما و حرارت ورزش نیاز دارد. ثانیاً بدن در فصل سرما خیلی مستعد جمع کردن فضولات و مواد زائد غذائی است چون با سرمای محیط گردش خون و حرارت در بدن ضعیف تر می شود و تصفیه مواد انباشته در لابلای سلولها کمتر می شود و بلغم ها و فضولات در درون انباشته می شود.

حرارت ورزش در فصل سرما نجات بخش است!

از طرفی مزاج فصل زمستان سرد و تر است و مزاج بلغم هم سرد و تر است و در عوض مزاج ورزش گرم و خشک است. بنابراین چیزی که باعث می‌شود این انباشتگی ها و سنگینی ها در درون انسان کم شود ورزش مناسب است و توصیه می شود در فصل زمستان از ورزش به میزان قابل توجه استفاده شود.

اصلاً کوتاهی نشود ! لطفا تنبلی نکنید! همه می دانند که بدن در زمستان تنبل تر می‌شود و تمایل فرد به اینکه گوشه ای بنشیند و بیشتر در حالت کم تحرکی باشد بیشتر است. این همان علامت غلبه سردی و تری است. باید به این حالت ‌غلبه کرد و حتماً بدن را وادار به ورزش کرد.

 ساعت ورزش در زمستان

ساعت ورزش خیلی مهم است یعنی عزیزان حتماً باید دقت کنند که ورزش در اوج سرمای شبانه روز نباشد. یعنی در این فصل باید گرمترین ساعت روز را برای ورزش انتخاب کنید. البته هر منطقه و هر شهری باید ساعت مناسب خودش را پیدا کند. ساعت کلی نمی شود داد. اگر در فصل زمستان در شهری آفتاب سوزان داشته باشند _مناطق با هم متفاوت است_ نظر طب سنتی چنین گرمایی نیست بلکه یک گرمای ملایم مورد نظر است که آفتاب آزارنده نباشد. این وقت مناسب ورزش کردن در فصل زمستان است.

در هر فصلی ورزش زمان مناسب خود را دارد و باید مناسب آن فصل انتخاب شود. برای زمستان هم گرمترین ساعت روز به صورت مطبوع و ملایم را توصیه می‌کنیم.

میزان ورزش در زمستان

در زمستان میزان ورزش باید زیاد و قوی باشد و بدن را به تحرک وادارد. به نحوی که فرد احساس کند نشاط و سرزندگی در بدن اتفاق می‌افتد و گردش خون خوب می‌شود و دفع فضولات و بلاغم و مواد زائد تقویت می شود و به این نحو می تواند سلامتی خود را در فصل زمستان تدبیر کند.

ولی بسته به شرایط فردی و اقلیم و جنس و سن این مقدار و شدت تغییر می کند. مسلماً هر پارامتری را که در این معادله وارد کنید مقداری معادله را به نفع خود تغییر می‌دهد. مزاج یکی گرم و خشک است آن یکی سرد و تر است، این یکی شمال کشور است آن یکی در کویر است و…. این ها را باید کنار هم گذاشت تا بفهمیم چه کار کنیم. مثلاً مزاج مونث سرد و تر است مزاج مذکر گرم و خشک است -مزاج جنس را می‌گویم- حالا هر کسی باید هر قسمت از شرایط خود را به عنوان یک بردار از بردارهای مزاجی در معادله خود بگذارد و برای خودش تصمیم بگیرد.

خانم ها در زمستان بیشتر ورزش کنند!

ولی مسلماً آسیب زمستان برای جنس مونث بیشتر خواهد بود چون زمستان سرد و تر است و به مزاج های سرد و تر ضرر بیشتری می رسد. یعنی مراقبت آنها باید بیشتر باشد و ورزشی که انتخاب می شود برای همه باید از نوع خشک انتخاب شود اما برای خانم‌ها مسلماً واجب تر است که از ورزش های تر فاصله بگیرند. ورزش‌های تر مثل ورزش های آبی یا ورزش هایی که تعریق کافی در آن رخ نمی دهد یعنی به اندازه کافی خشکی به بدن وارد نمی کند، اینها ورزش هایی هستند که نتیجه گرما بخشی و رطوبت زدایی خوبی از آنها نمی‌گیریم.

ورزش های مناسب زمستان

اگر بخواهیم یک توصیه کلی کنیم می گوییم ورزش هایی مثل شنا، سونای تر، واترپلو و… برای فصل زمستان انتخاب خوبی نیستند و اگر می‌توانید از پیاده روی، بدن سازی، پیلاتس، فیتنس و ورزش هایی که فعالیت‌ بدن بالا می‌رود و تعریق کامل ایجاد می شود بهره ببرید چون تحرک خوبی دارند و می‌توانند بلاغم را بیرون بریزند و تصفیه کنند. ما در فصل سرما این نوع ورزش‌ها را بیشتر توصیه می‌کنیم.

در طب سنتی یک قانون کلی در مورد مقدار ورزش برای همه افراد و همه مقاطع نمی‌دهیم باید هر فرد نگاه کند و ببیند چه زمانی علائم افزایش گردش خون و دفع زوائد و تعریق کافی در بدن رخ می دهد و آن حس مطلوب نشاط ایجاد می شود.

تفاوت ورزش در زمستان و تابستان

البته میزان ورزش در زمستان نسبت به تابستان باید بیشتر باشد چون فرد در تابستان باید مراقب باشد که حرارت ورزش به اندامهای حیاتی آسیب نزند و به محض آنکه دید حرارت دارد بالا می رود آن را متوقف کند. ولی در زمستان هرچه آن حرارت بالا برود به نفع بدن است یعنی بیشتر سود می رساند چون حرارت کافی مساوی است با دفع مواد زائد و تامین گرمای مورد نیاز بدن در فصل سرما.

دیدگاهتان را بنویسید