آب و هوا، توصیه های طب سنتی در فصل های سال، خوردنی ها و آشامیدنی ها، شش گانه سلامتی، فصل پاییز
قوانین آشامیدنی ها در پاییز / قسمت دوم
چای و پاییز
خیلی وقت ها اتفاق می افتد که مایلیم تشنگی خود را با نوشیدنی هایی مثل چای جبران کنیم. آیا در پاییز نوشیدنی هایی مثل چای که خیلی هم رایج هست جای آب را می گیرد یا نه؟ یا علاوه بر آن آب هم باید به جای خود مصرف شود؟
یک بحث درمورد خود چای هست و یک بحث درمورد فصل پاییز که با چای چه تناسبی دارد.
اول اینکه چای در طب سنتی ما یک دواست. مثل اینکه شما بگوید من آموکسی سیلین بخورم یا نخورم من استامینوفن بخورم یا نخورم ؟ مثل هر داروی دیگری ما می گوییم آیا نیاز دارید؟ بیمارید؟ این دارو با این بیماری شما تناسب دارد ؟
چای هم همینطور ، چای هم یک سری خواص دوایی دارد. نه مطلقاً می گوییم ممنوع است و هیچ کس نخورد و نه می گوییم مثل غذا دائماً مصرف شود. اشتباه ما اینست که چای را مثل آب مصرف می کنیم، چای را مثل غذا مصرف می کنیم ، دائماً و در تمام روز ها. این اشتباه اصلی ما در مورد مصرف چای است.
زمان صحیح مصرف چای
البته نحوه مصرف چای هم مشکل دارد. اگر چای روی غذا خورده شود ، از جذب آهن جلوگیری می کند و موجب کم خونی می شود اما خود چای عامل کم خونی نیست. چای دارویی است که نام آن در کتاب های معتبر و مهم ادویه طب سنتی آمده است و استفاده درمانی دارد.
چای مزاجی سرد و خشک دارد در بعضی از کتاب ها هم گرم و خشک بیان شده ولی بدون شک خشکی افزای قوی محسوب می شود. پس طبیعی است که چای در فصل پاییز مفید نباشد. یعنی خشکی فصل پاییز را افزایش دهد.
چای به جای آب
اما اینکه چرا بعضی بدن ها بجای آب ، چای می طلبد این به مزاج معده برمی گردد.
گاهی وقت ها یک معده ای بیمار است یعنی رطوبت بیش از اندازه در خود انباشته کرده که علت اصلی آن پرخوری های زائدی است که اتفاق می افتد و در واقع با مصرف چای قصد دارند رطوبت معده را خشک کنند و استفاده دوایی از آن می کنند که آن هم تا حدی که مصرف درمانی است و با اصول و قواعد صحیح اجرا می شود می تواند مفید باشد و به محض اینکه از حد دوایی خارج شد و استفاده مکرر و بی اندازه پیدا کرد خود مایه ضرر و آسیب به مزاج می شود.
ضرر بیشتر چای در پاییز
در مجموع مزاج چای با مزاج فصل پاییز بسیار ناخواناست برخلاف آب که مزاجش با مزاج پاییزخیلی هماهنگی دارد و تری خوبی به مزاج ما می دهد و باعث می شود رطوبت بدن که در اثر وقوع فصل پاییز کمتر شده است ، جبران شود. پس نتیجه می گیریم در این فصل نباید از نوشیدن آب و مایعات مشابه غافل شد.
البته لازم است اگر فردی سوء مزاج در معده دارد و تحمل نوشیدن آب را ندارد جداگانه بیماری خود را درمان کند تا بتواند به نحو صحیح از آب استفاده کند وگرنه آب برای معده او ممکن است در یک حالت هایی احساس آزار و اذیت و ضرر ایجاد کند. اما در مجموع برای بدن مورد نیاز باشد. در واقع بدن و معده دو عکس العمل مختلف نشان می دهند و فقط با درمان معده می تواند شرایطی ایجاد کند تا بدن از فواید آب استفاده کند.
پرهیز از سردی ها در پاییز
مطلب دیگری که لازم است درباره فصل پاییز گفته شود اینست که ما باید از هر سردی در فصل پاییز پرهیز داشته باشیم. طبق روایتی که از حضرت امام علی (ع) داریم می فرماید: از سرما در آغازش بپرهیزید و در پایانش استقبال کنید. چون سرما با بدن ما همان کاری را می کند که با درختان می کند. بخاطر همین ما هر نوع سردی را چه رفتار های سرد، چه خوراکیهای سرد مزاج و چه آب سرد را نباید وارد بدن کنیم.
چرا؟ چون ما داریم از یک فصل گرم وارد یک فصل بسیار سرد زمستان می شویم. پاییز امتزاج فصلین است. حالا ما باید زمینه بیماری های سرد را در بدن ایجاد نکنیم یا به نحوی سعی کنیم از اینکه زمینه امراض سرد فصل در بدن ایجاد شود جلوگیری کنیم.
بیماری های سرد مزمن پاییزه
بیشتر بیماری های سرد مربوط به فصل زمستان است اما جالب اینجاست که رویشگاه این امراض در بدن ما عادات غلط پاییزی است. و می دانید در طب فولکلور هم هست که می گویند اگر در پاییز سرما خوردی ، سرماخوردگیش خیلی سخت تر از سرماخوردگی زمستان است. چرا؟ چون ریشه یک بیماری سرد در بدن ایجاد می شود که در تمام طول فصل سرما این با تو خواهد بود و با او درگیر خواهی بود مگر اینکه مزاج بسیار قوی و قوه ای عالی داشته باشی.
سرماخوردگی پاییزه معمولاً کهنه می شود و ما برای مادرها توصیه هایی داریم که در فصل پاییز به روشهای خاصی که آموزش می دهیم از بچه ها خوب مراقبت کنند ، در پاییز اگر خوب مراقبت کنند و سرما نخورند و انواع بیماریهای سرد را مبتلا نشوند فصل زمستان راحت تری را پشت سر خواهند گذاشت و برعکس اگر هر نوع سرمایی را در بدن نفوذ دادند به دردسر خواهند افتاد.
توصیه های آسان برای پیشگیری از سرماخوردگی پاییزه
مثلاً ما توصیه می کنیم دوستان با شروع پاییز سریعاً آب سردکن های یخچال را خالی و خاموش کنند و بطری آب را در قسمت خیلی سرد یخچال اصلاً نگذارند و وقتی فصل زمستان آمد اصلاً آب سرد داخل یخچال نگذارند.
بچه ها را عادت بدهید از شیر آب یا آب شیرین کن آب مصرف کنند. اگر طبیعت خیلی گرمی دارید آب سرد و گرم را مخلوط کنید تا دمای متناسب مزاج خود بدست بیاورید.
مراقب باشید که همیشه خصوصاً در پاییز با معده خالی خوراکیهای سرد مصرف نکنید. که سرما خصوصا آب سرد وقتی معده خالیست سریعاً به سمت کبد می رود. وقتی معده خالیست هیچ مانعی مثل غذا نیست که این سردی را بشکند بنابراین سریع به سمت کبد می رود و سرد شدن کبد مساوی شروع بیماری های سرد بسیاری در بدن است که میتواند عامل زمین گیر شدن ما در فصل زمستان باشد.