بیماری های فصل تابستان / قسمت دوم

بیماری های تحلیل برنده تابستانه یا گرمازدگی

يك گروه از بيماري‌هايي كه در فصل تابستان خيلي با آنها روبرو هستيم امراض تحليلی از گرما و حرارت است. به خاطر اثر تحليل برنده‌اي كه گرما روي بدن انسان دارد در فصول گرم سال عوارضی در بدن ایجاد می شود که در اینجا به معرفی آنها می پردازیم.

استفاده از تحلیل برای درمان چاقی

ما هر چيزي را كه بخواهيم حل كنيم اگر اول گرم كنيم حل شدن آن آسانتر مي‌شود. به همین دلیل گرمای محیط هم تحليل را در بدن انسان زياد مي‌كند. حالا يك فردي ممكن است مواد زائد و فضولي داشته باشد و با تاثیر گرمای فصل آن مواد شروع كنند به تحليل رفتن و برای آنها مفید باشدكه اين توصيه براي افرادي است كه بلاغم انباشته و فضولات زياد از حد در بدن دارند. با مراقبت و با تدابير ويژه كه بدن خود را دچار خشكي و ماندگاري فضولات نكنند مي‌توانند از فصل گرما به عنوان يك فصل مناسب براي تحليل بردن زوائد بدن استفاده كنند و بهره ببرند.

در نتیجه افرادي كه چاقي بيش از حد و بلغم زيادي و رطوبت زائد در بدن احساس مي‌كنند در ساعات مناسب كه معتدلترين هواي روز است یعنی هنگام خنكي هوا در فصل تابستان برنامة ورزشي براي خود بگذارند و رطوبت زائد بدن را آرام آرام نه با عجله و نه با فشار به تحليل برند. با فاصلة يكساعته یا 45 دقيقه از ورزش كردن مايعات و نوشيدني استفاده كنند تا جایگزین رطوبتهاي مورد نيازشان گردد و آن رطوبتهاي زائد از مسير تعريق دفع ‌شود.

 انباشتگي مواد رطوبي و فضولات را با تدبير مناسب و با كم خوري و خوردن غذاهاي لطيف و كم كالري از یک طرف جبران كنند و از آن طرف هم با ورزش آرام آرام به تحلیل زوائد کمک کنند. تابستان فصل خوبي براي رسیدن به اعتدال وزني و اعتدال سلامتي از لحاظ دفع فضولات است.

عوارض ناشی از تحلیل تابستان

 با شدت گرمای تابستان بدن تحليل مي‌رود، اخلاط لازمة بدن به تحليل مي‌رود، روح و قواي بدن به تحليل مي‌رود، بنابراين ما در فصل تابستان انتظار يك خستگي، سستي و ضعف را خواهيم داشت.

 همانطور كه در طب جديد هم از علائم گرمازدگي همين است. فرد بي حس و حال مي‌شود، مي‌افتد و در عضلاتش گرفتگي و خشكي به وجود مي‌آيد. مي‌شود گرمازدگی را با همين تحليل مايعات و رطوبت اخلاط و تضعيف روح و قوايي كه در بدن انسان رخ مي‌دهد به نوعی مشابه سازي كرد.

 مراحل تحلیل گرمایی تا بیماریزایی

چنانچه افراط در تحليل رخ دهد اين تحليل منجر به بيماري خواهد شد. مثلاً اگر شما در ظهر تابستان از خانه بيرون رفتيد و كار روزانه‌‎ را انجام داديد و بعد از مدتی به خانه برگشتيد مي‌بينید به شدت بدن خسته است انگار كوفتگي شديد پيدا كرده و يك حس سستي عمیق در بدن حس مي‌كنيد. اين تحلیل هنوز به مرحلة بيماري نرسيده و در اينجا مي‌توانيد سريع تدبير كنيد.

درمان ساده گرمازدگی خفیف: شربت آبلیمو

 اولین انتخاب يك نوشيدني خنكي است كه ترياقيت با خود داشته باشد که بهترين و آسانترين آن شربت آبليموي تازه است که با شكر – به عنوان مصلح- درست شده باشد. اول شكر سرخ یا شكر معمولي را به صورت شهد درآورید که با آب حرارت داده شده حالت شربت پیدا کند چون در اين صورت بسياري از زوائد و ضررهاي شكر را با شهد كردن مي‌توانيم بگيريم و بعد آبلیموی تازه را اضافه می کنیم و خنک می نوشیم.

هرگز نباید برای مقابله با غلبه حرارت یا صفرا آب ليمو را  به صورت ترش و ناگهاني استفاده كنيم چون بدتر صفرا را در بدن برانگيخته مي‌كنيم و نباید براي پايين آوردن حرارت بدن مستقيماً ترشيها را استفاده كنيم. بايد از مصلح آن یعنی عسل يا شكر بهره ببریم كه در فصل گرما فعلاً از عسل استفاده نمی كنيم و اگر از شهد استفاده كنيم بهتر است.

 شربت آبليمو پاكسازي كننده، خنك كننده، رطوبت بخش و ترياق است و از همه مهمتر سموم را از بدن پاكسازي مي‌كند. حتي مسموميتهاي گوارشي در بچه‌ها که در فصل تابستان شايع است و مسموميت‌هاي گوارشي كه اسهال و استفراغ مي‌دهد با این شربت استثنایی درمان می شوند. شربت آبليمو يكي از بهترين پاكسازي كننده های بدن است.

شربت گلاب و بنفشه

و همچنين از شربت گلاب، از دم نوش يا شربت بنفشه هم مي‌توانند استفاده كنند كه به خوبی رطوبت مي‌دهد و بنفشه هم از ترياقهاي بسيار عالي در طب ایرانی است يعني سم زداست. هر جا در طب سنتي ما كلمة ترياق را مي‌آوريم يعني قابليت ذاتي سم زدایی دارد و جدا از كيفيت درمانگر آن، خداوند استعدادی در وجود آن قرار داده تا سموم بدن را پاكسازي و دفع کند. پس شربت بنفشه را مي‌توانند برای رفع گرما زدگی در مرحله اول كه هنوز وارد بيماري نشده استفاده کنند.

وقتی که در فرد عارضة تحليل حرارتی رخ داده اما هنوز به حد افراط نرسيده است مي‌تواند با مصرف این مواد نگذارد به سمت بيماري پيش رود.

دوش آب خنک یا ولرم

 يك دوش آب خنك گرفتن بسیار موثر است. خنك در اینجا به معناي ولرم است . يعني داغ نباشد و سرد هم نباشد بلکه به گونه ای باشد كه حرارت را از بدن دفع كند و رطوبت را از سطح به بدن برساند. اين هم مي‌تواند جلوي آن گرمازدگي يا تحليل رطوبات بدن و تضعيف قواي بدن را بگيرد، گرما وخشکی آزارنده ای که اگر در اين مقطع جلوي آن را نگيريم منجر به بيماري خواهد شد.

مرحله پیشرفته تحلیل

حالا اگر تحليلي كه در تابستان دارد رخ مي‌دهد روی رطوبات و اخلاط و روح طبی بدن و قوايي كه وابسته به اين روح طبي هستند اثر کرد در مرحلة اول يك سستي در كل بدن به وجود مي‌آيد و اگر فرد نتوانست جلوي پیشرفت آن را بگيرد و تدبير كافي نكرد و بيش از حد در معرض گرما قرار گرفت، یا بدن ذاتاً ضعيف بود و طاقت اين تحليل را نداشت و يا دوام اين گرما زياد بود و با تدابيري كه گفتيم جلو آن را نتوانست بگیرد، بدن دچار يك سستي ماندگار مي‌شود. يعني يك ضعف و سستي که هر كاري مي‌كند رفع نمی شود. مي‌خوابد، استراحت می کند، خنکی می خورد، غذای مقوی مي‌خورد اما اين سستي برطرف نمي‌شود و دائماً گرفتار اين ضعف آزارنده است.

کاهش عمر حاصل تحلیل گرمایی پیشرفته

 به این مرحله می گوییم بيماري و اين بيماري اگر كه باز درمان نشود و قوايي كه از دست رفته درست نشود و تعادل اخلاطي كه در بدن به هم ریخته منظم نشوند نتیجه‌اش می‌شود : کاهش عمر.

از دیدگاه طب سنتی در مناطق گرمسیر عمرهای کوتاه داریم و در مناطق سردسیر عمرهای بلند.

 گرما اگر مدیریت نشود ذاتاً منجر به کاهش عمر می شود و عامل سستی بدن و استعداد بدن برای انواع بیماری‌هاست.

 بنابراین کسی که خواهان طول عمر است اگر بخواهد همین الان انتخاب کند که در سردسیر زندگی کند یا گرمسیر ترجیح داده می‌شود که در سردسیر زندگی کند. آب و هوای منطقة سرد بدن را محکم و قوی می‌کند و گرمای هوا و مناطق گرمسیر بدن را سست و ضعیف می‌کند. بنابراین افرادی که در این مناطق هستند باید خیلی بیشتر حواسشان به خودشان و تدابیر حفظ الصحه باشد. به نحوة غذا خوردن و ورزش و سکون و خواب و بیداری و… دقت کنند که می‌تواند جبران مضرات گرمای اقلیم باشد.

پرهیز از آفتاب و پناه به سایه

حالا اگر این مشکل برای بدن به وجود آمد ، سستی بدن رخ داد و قوای روح و طبیعت کاهش پیدا کرد در اینجا اولین چیزی که برای این افراد توصیه می‌شود این است که حتی الامکان و تا می‌توانند در بقیة زمانی که از فصل گرما مانده است خود را در معرض گرما قرار ندهند و امورات خود را در مکانهای سرپوشیده و سایه مدیریت کنند.

 در معرض گرما قرار ندادن هم مساوی بیش از حد بدن را سرد کردن نیست. خنک کننده‌های تابستان باید خیلی با تدبیر انتخاب شوند چون وقتی سرمای ناگهانی و زیاد خصوصاً سرمای خشک بر بدن وارد شود بدن را مستعد بیماری می‌کند. متاسفانه کولرهای گازی این کار را انجام می‌دهند.

خنک کننده های ملایم و رطوبت بخش

در فصل تابستان خصوصاً در مناطق گرم و خشک باید یک خنکی ملایم همراه با رطوبت داشته باشیم ، تابستان خودش مزاجش گرم و خشک است یعنی رطوبت لازم دارد و نباید خشکی هوا را زیاد کرد البته در مناطقی که تابستان گرم در منطقة رطوبی واقع می شود آن موقع می شود از کولر گازی یا خنک کننده هایی که رطوبت را جمع می کند استفاده کرد تا حالت شرجی یا  دم کردگی هوا را کم کند . اما در مناطق گرم و خشک با هوای گرم و خشک و طبع گرم و خشک تابستان خنک کننده‌های ملایم و رطوبت بخش مثل کولرهای آبی لازم است که حتی افراد می توانند پمپ آب آن را اضافه کنند تا رطوبت رسانی آن را بیشتر کنند.

نوع وخیم و حاد گرمازدگی

 افرادی که دیگر بیمارستانی می‌شوند ممکن است به روشهای طب جدید به وسیله تزریق انواع سرم رطوبت بدن تأمین شود. البته چون تزریق سرم تعادل اخلاط بدن را به هم می‌زند تا واجب نشده خیلی با آن موافق نیستیم و تا فرد تحمل خوراکی دارد باید با غذاهای مرطب و نوشیدنی‌های مرطب درمان کنیم که بهترین آن همان دم نوش و شربت بنفشه است و از آب میوه‌ها، کاهو سکنجبین و خیار سکنجبین می توانیم استفاده کنیم. از تخم ریحان، تخم شربتی، خاکشیر و اسفرزه یعنی بذرهای لعابی که رطوبت را در بدن ماندگار می‌کنند به صورت شربت خنک بهره می بریم و آرام آرام به تدریج به بدن فرصت می دهیم تا رطوبت از دست رفته‌ را به دست آورد.

پاکسازی اخلاط در صورت نیاز

می دانیم که از خصوصیات فصل تابستان این است که بلغم و دم را در بدن کاهش می‌دهد و به تحلیل می‌برد به جایش صفرا را خیلی زیاد می‌کند در این حالت تعادل اخلاط به هم ریخته است و گاهی وقتها لازم می‌شود یک خرده از این صفرای زائد را از طریق درمان طبیب حاذق از بدن خارج کنیم و کمی به ساخته شدن آن دم و بلغمی که از دست رفته کمک کنیم تا بدن بتواند قوای از دست رفتة خود را به دست آورد و آن سستی و ضعف عارضی ماندگار نشود و منجر به کاهش عمر نگردد.

گرفتگی عضلات به علت تحلیل رطوبات

گاهی بدنبال تحلیل تابستانه، عضلات دچار گرفتگی می‌شوند. این نشانة به تحلیل رفتن اخلاط رطوبی بدن است. رطوبات در بدن وقتی از بین می‌روند یک نوع گرفتگی و سفت شدگی پیش می آید که در گرما زدگی خیلی شایع‌ است.

 افرادی که در معرض حرارتند  خصوصاً در آخر کار و زحمت روزانه وقتی می‌آیند استراحت کنند یا بخوابند عضلات دچار سفتی دردناک و گرفتگی می‌شود حالتی مثل حمله‌ انقباضی پیش می‌آید که دردناک است و باید سریعاً به آن رسیدگی شود.

یک سری ماساژهای با روغنهای مرطب مثل روغن بادام شیرین یا روغن بنفشه مفید است. باید به آرامی این عضلات را ماساژ نرم داد تا خود را رها کنند.

 ولی کار اساسی همان است که گفتیم: یعنی رطوبت کلی بدن باید تأمین شود و اگر صفرا زائد در بدن تولید شده است باید تعدیل و اصلاح شود و اگر لازم بود اخراج شود و آن رطوبتهای عام بدن اگر کاهش پیدا کرده به بدن برگردانده شود. وقتی این عضله از درون رطوبت را بگیرد رها می شود.

در اینجا هم از شربتهای رطوبت بخش مثل شربت آبلیمو، شربت گلاب، شربت سکنجبین، کاهو سکنجبین استفاده می‌کنیم که از درمانهای خیلی عالی و پیشگیری کننده در این بیماری است و اگر درمان اختصاصی‌تر خواست باید توسط طبیب انجام شود.

طپش قلب ناشی از تحلیل گرمایی

 از عارضه‌های دیگری که ممکن است به علت افزایش حرارت محیط در تابستان پیش بیاید طپش قلب است. در اثر ضعف روح و ضعف قوا و فشاری که کاهش مایعات به قلب وارد می کند قلب به طپش بیمارگونه می افتد.

در فصلهای گرم فرد با قرار گرفتن در معرض گرمای شدید چون روح لطیف شده قسمتی از روح از منافذ باز بدن خارج می شود و حجم روح طبی در بدن کم می شود و قلب نمی‌تواند نیاز بدن را تامین کند یعنی این حجم از روح و رطوبات برای همه بدن کافی نیست پس قلب دچار تلاطم و تپش می‌شود و ضربانش را بالا می‌برد. این یک علامت است که روح و قوای ما دارد به تحلیل می‌رود. بعد از مدتی وقتی این ضعف قوا مستولی می‌شود حتی آن تپش را هم نخواهیم داشت. این یک هشدار است برای بدن که باید سریعاً به داد قلب برسد. باید در آن مواقع سریعاً از گرما فاصله گرفت و در یک جایی خنک استراحت کرد و شربتهای خنک نوشید تا آب بدن تأمین گردد .

دیدگاهتان را بنویسید