قوانین خواب در فصل زمستان

خواب در این فصل وسوسه گر و خواستنی است اما از دیدگاه طب سنتی چندان مناسب این فصل نیست.

مزاج خواب (تر) است. برای باطن بدن گرمی می‌آورد و برای ظاهر بدن سردی آفرین است اما تری را برای همه بدن ایجاد می کند.

سرد و تر مزاج ها کمتر بخوابند!

از آن سو مزاج زمستان هم سرد و تر است. هم مزاج زمستان میل به خواب را زیاد و بدن را سنگین می کند و هم افرادی که سرد و تر مزاج هستند و یا فقط تر مزاج هستند بیشتر به خواب میل دارند، اما در این شرایط ضرر خواب هم بیشتر است. ما دوست نداریم کسی که مزاج پایۀ تر و یا غلبه رطوبت دارد زیاد بخوابد چون به همان میزان به او آسیب بیشتری وارد می‌شود. بنابراین میزان خواب را باید بر اساس مزاج یا سوءمزاج در فصل زمستان مدیریت کرد.

خواب روز بیماری زاست خصوصاً در زمستان

در ساعات روز اصلاً نباید خواب اتفاق بیافتد. عزیزان باید صبح زود بیدار شوند یعنی بعد از نماز صبح تا طلوع فجر دیگر انتظار داریم افراد نخوابند چون شب بلند و طولانی است و به راحتی می توانند ساعت خواب مورد نیاز خود را در طول شب تامین کنند.

عادت غلط دیر خوابیدن و دیر بیدار شدن را کنار بگذارند و علی الخصوص در فصل زمستان که ممکن است شب نشینی ها بیشتر شود -چون به خاطر سردی هوا میل به درون خانه زیادتر می شود- باعث می‌شود که افراد بنشینند و تا آخر شب بیدار بمانند و در صبح بخواهند جبران کنند که این مضر و بیماریزاست.

 بهترین ساعات خواب شب در زمستان

به طور کلی بهترین ساعات خواب ساعات شب است یعنی حدود ساعت ۹ شب خیلی ساعت خوبی برای شروع خواب است. البته شاید بنا به زندگی های این زمانه خیلی امکان پذیر نباشد ولی نهایتاً از ساعت ۱۰ – 10:30 باید بخوابید. اگر کسی ساعت حدود ده بخوابد به راحتی ساعت پنج صبح یک خواب ۷ ساعته کامل می شود و نیاز ندارد بیشتر بخوابد. البته اگر عادات صحیح را رعایت کرده باشد مثلاً دیر هنگام شام نخورده باشد که بدن سنگین نشود و فرد را بدخواب نکند. شام سبک خوردن و شام را زود هنگام میل کردن باعث می شود که خواب بتواند به زودی به حد کفایت برسد و فرد صبح بانشاط و سرحال از بستر برخیزد.

خصوصیت مکان خواب در زمستان

عوامل خارجی در کیفیت خواب خیلی موثر هستند. مکان خواب در این فصل باید به اعتدال گرم باشد. در زمستان سرد بودن مکان خواب، وزش باد در مکان خواب، سرد شدن سر در مکان خواب خیلی بیماری زاست و باید رعایت شود. همچنین گذاشتن سر کنار بخاری و گرم کردن شدید موضعی آن موجب اختلال در مزاج مغز و بیماری زاست و باید پرهیز شود.

در طول شب پاها را در معرض سرما قرار ندهید و بیرون از لحاف نگذارید چون موجب تجمع و انجماد مواد در پاها می گردد که خود نوعی بیماری است.

جنس بستر بهتر است در زمستان از پشم یا نمد باشد که گرما را در خود نگهدارد و از تجمع بلغم در بدن جلوگیری کند.

ایده‌آل ما این است که افراد صبح زود بیدار شوند و چقدر خوب و مناسب است که وقتی بیدار شدند ورزش کنند تا گرما و نشاط جسم را بالا ببرند، صبحانه کامل بخورند و برای خارج شدن از خانه آماده شوند.

دیدگاهتان را بنویسید